+1 Lajk
pitao u Sve o svemu od (18 poena)
rekategorisano od
Imala sam melanocitni madez,odstranila sam ga i trebam ici na aktinoterapiju. Sta bi to trebalo znaciti,je li to rak koze ili nije zabrinjavajuce? Za sta se tocno primjenjuje ta aktinoterapija? Hvala

1 Odgovor

0 Lajk
odgovoreno od (56.7k poena)
 
Najbolji odgovor

Aktinoterapija (od grč. aktis - zraka) liječenje zrakama, koje se upotrebljava kod najrazličitijih bolesti. Primjenjuje se za izravno djelovanje na stanovite promjene na koži ili u unutrašnjosti tijela (tumori, i dr.), odnosno, da bi se postigle opće reakcije.

Upotrebljavaju se zrake različitih valnih duljina, počevši od duljih, toplinskih, infracrvenih da najkraćih, rentgenskih i gama zraka radijuma. Prodornost zraka ovisna je o njihovoj valnoj duljini. Što je valna duljina kraća, to je prodornost veća.

Tako rentgenske i gama zrake radijuma prodiru kroz čitavo tijelo, a ultraljubičaste samo 1 mm u kožu. Kod upotrebe zraka kraće valne duljine javljaju se promjene kasnije i trajne su naravi, dok kod primjene zraka veće duljine promjene nastaju ranije, ali su prolazne.

Izvor - Medicinski pojmovi:
http://www.narodnilijek.info/851/medicinski-pojmovi-aktinoterapija


2.9k pitanja

3.1k odgovora

315 komentara

6.1k korisnika


Pozdrav !

Ako ste novi ovdje, molimo vas da se prvo upoznate sa pravilima ponašanja zajednice.

Ako i Vi imate neko pitanje budite slobodni pitati...

Prije nego postavite Vaše pitanje molimo koristite naprednu pretragu, možda već imamo otvorenu diskusiju na temu vašeg pitanja
...